kemence-epites

A kemence az egyik legősibb ember által megépített tűzhely. A kemencéket hagyományosan a paraszti házakban a szoba konyha felőli falához építették. A kemencéket napjainkban leginkább a kertben építtetik, mert a kialakítás miatt egy modern házban nem biztos, hogy kivitelezhető.

A kemencéket általában sütésre, főzésre, pörkölésre, vagy egyéb élelmiszerek feldolgozására, tartósítására használják.

Professzionális kemence építés megbízható szakemberekkel!

A kemencében sült ételeket nem kell bemutatni, mert mindenkinek egyből eszébe jut, hogy mennyire ízletesek, omlósak vagy éppen ropogósak.

 

Eszünkbe jutnak a nyári esték a barátokkal, vagy éppen a késő őszi délutánok a családdal, amikor begyújtjuk a kemencét és együtt alkotunk valami fenségeset. Cégünk több évtizede foglalkozik kemence építéssel, és ez idő alatt rengeteg család kertjében teremtette meg a kemencés ételek hangulatát.

Mit érdemes tudni a kemence építésről?

Magyarországon kéttípusú kemence hódít, az egyik a búbos kemence a másik pedig a dongaboltozatos.  A búbos kemencék agyagcserépből és agyagból, sárból készülnek, míg a dongaboltozatos kemencék homokos agyagból és tömör téglából.  A búbos kemence építése az Alföldön, míg a donga a Dunántúlon népszerű kemenceforma. Mindemellett a búbos kemence építése igazi hungarikumnak számít

A kemencék nagy előnye, hogy nem kell újra és újra felfűteni.  A 14. században a kemence építés azért volt népszerű, mert ez szolgált az egyetlen fűtőberendezésként.  A kemencék mellett természetesen a cserépkályhák is hódítottak. A rohamos elterjedésnek köszönhetően rengeteg újításon estek át a kemencék. A korszerűsítéseknek köszönhetően nyerte el ma használatos formáját.  Az újítások lényege, hogy az addig agyagból tapasztott kemence falába kerámia tárgyakat építettek be, hogy a megnövekedett felület még több hőt tudjon leadni, mint a mostani radiátorok bordái.

Amennyiben bármilyen kérdése merült fel a kemence építéssel kapcsolatban, akkor hívjon minket bizalommal! Kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére és megválaszolják minden felmerülő kérdését!